inspirasjon fra Gyldendal forlag

Strikking! Gjenbruk! Strikkeoppskriftsgjenbruk!

Gammelt nytt

Hanne Brække Wulff har nylig kommet med strikkeboka Gammelt nytt. Vintagestrikk for barn 0-5 år. Her forteller hun hvorfor hun har laget denne strikkeboken.

Jeg liker ikke å kaste ting med mindre de er helt ødelagte. Er de bare litt ødelagte, reparerer jeg dem; jeg er en sånn som stopper sokker. Siden klærne mine har nærmest evig liv, er det ekstra viktig at jeg liker dem, ja, er glad i dem. Og den sikreste garantien for varig kjærlighet, er selvstrikk, det er jeg overbevist om. Når man har valgt oppskrift og garn, brukt dager og uker på strikkingen, sett plagget vokse frem mellom hendene, da kaster man det ikke vekk på grunn av en flekk eller revne eller fordi man har forandret smak, nei, man tar vare på det og man bryr seg.

Jeg har ikke alltid vært en strikkemisjonær. Virkelig opptatt av strikking ble jeg, typisk nok, først da jeg skulle bli mor. Svakheten min for femti- og sekstitallssnitt drev meg ut av bokhandlene og garnbutikkene og til loppiser og eBay. Her fant jeg strikkeoppskrifter fra gamle ukeblader og hefter. Men utvalget var begrenset, og det var utfordrende nok å tolke strikkekodene på norsk, om jeg ikke også skulle få det på et noe foreldet engelsk. Jeg savnet en samling av fine vintageoppskrifter for barn, på norsk.

Gammelt nytt3

Og det sa jeg til redaktøren Ann Kristin Nås Gjerde ved Gyldendal, hvor jeg var konsulent på dette tidspunktet. Kunne jeg skrive en prosjektbeskrivelse, spurte hun. Jo. Og plutselig skulle jeg skrive bok. Men før jeg kunne skrive, eller strikke, måtte jeg sanke inn materialet. Det lå der for mine føtter, i kjellerarkivet til Gyldendal: hylle på hylle med pent innbundne bind med Alle Kvinner, fra ukebladet ble startet i 1938, til rettighetene ble solgt til Nordisk Forlag i 1974. En kulturhistorisk gullgruve! Og jeg gravde.

Jeg ville gå gjennom alle numrene fra 1950 til 1974. 1248 ukeblader ble det. Pall på pall med Alle kvinner. Og jeg har ikke tall på hvor mange strikkeoppskrifter det var til sammen. Utvalget ble til slutt på 48 plagg. Så kunne det virkelige arbeidet begynne: strikkingen. Jeg var høygravid med mitt første barn på dette tidspunktet, og jeg følte meg sikker på at permisjonen innebar et hav av tid til strikking og skriving. Vel. Fem år (og enda et barn) senere er boka klar. Det tok tid, men det har vært gøy, og det har vært givende.

Gammelt nytt2

Ukebladet er en forbruksvare, men deler av det er altså egnet til gjenbruk: strikkeoppskriftene. Folkelesningen gjenspeiler den gjeldende trenden til enhver tid, og Alle kvinners strikkeoppskrifter er i så måte et stykke kulturhistorie. Det har vært en stor glede å gi disse oppskriftene et videre liv, både gjennom boka og gjennom plaggene vi vil skape og ta litt ekstra godt vare på.

Hanne Brække Wulff
forfatter av boka Gammelt nytt. Vintagestrikk for barn 0–5 år

(Alle foto hentet fra boken. Fotograf: Nadia Norskott)

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Abonner på denne feeden via RSS