inspirasjon fra Gyldendal forlag

Ny strikkebok: Barnestrikk fra paelas

Foto: paelas

Foto: paelas

blaibok

Med boken «Barnestrikk fra paelas» kan du nå bli med inn i paelas sin strikkeverden! I deres nye bok finner du 50 oppskrifter til gutter og jenter i alderen 0-8 år. Her er alt fra tøfler til chunky jakker, nusselige babyrumpere og delikat finstrikk. Populære klassikere, som paelas sin pixielue, krage, vinterdrakt og året rundt-jakke, er med i bearbeidede utgaver, i tillegg til en rekke nye modeller.

Barnestrikk-fra-paelas 2Strikkeplaggene har et lekent uttrykk og er laget for bruk til enhver anledning. De er enkle i snittet, men med spennende detaljer. Forfatterne har benyttet en rekke morsomme strikketeknikker som popcorn, blondemønster og vevstrikk. paelas ønsker å inspirere – og oppmuntre – andre til å ta del i strikkegleden og skape sitt eget unike plagg!

 

Bak paelas står tre kvinner; Frida, Trude og Siri. Her forteller de litt om sitt forhold til strikking, hva som inspirerer og hva paelas betyr for dem:

 

Frida

Foto: Terje Brevik

Foto: Terje Brevik

Da jeg gikk gravid med mitt første barn, fikk jeg som så mange andre lyst til å finne frem strikkepinnene igjen. Jeg kjøpte det mykeste garnet jeg kunne finne og gikk i gang med å strikke enkle rillejakker, selebukser, luer og vogntepper. Som uerfaren strikker oppdaget jeg fort den store gleden og mestringsfølelsen det ga å strikke klær til gutten min. Det var først da jeg gikk hjemme i permisjon med datteren min to år senere, at jeg virkelig ble bitt av strikkebasillen. Jeg turte etterhvert å prøve meg på mer avanserte oppskrifter, engelske oppskrifter, strukturstrikk, flettestrikk osv. Det tok ikke så lang tid før jeg fikk lyst til å prøve meg frem med egne modifikasjoner på plaggene jeg strikket og etterhvert også egne design.

Jeg oppdaget etterhvert at det fantes et lite strikkesamfunn på Instagram hvor man kunne «treffe» andre strikkeglade og likesinnede. Det var gjennom felles garnnerding og strikkesnakk at jeg ble kjent med Trude og Siri. Mot slutten av permisjonen ble vårt felles prosjekt – paelas – til. Noe av det morsomste med paelas er å kunne bidra til å gi andre strikkeinspirasjon og strikkeglede.

For meg ligger mye av gleden med strikking i det at man ut i fra noen nøster med garn og strikkepinner, kan skape et helt unikt og håndlaget plagg. Det er gøy å kunne utfolde seg kreativt i alt fra utvelgelse av garn og farger, strikketeknikk og strikkedesign.

Jeg strikker for det meste til barna mine, men noen få plagg til meg selv blir det jo også. Det skilles ikke mellom hverdags- og feststrikk, strikkeplaggene kan like gjerne brukes i barnehagen som i bursdagsfest. Med tanke på alt arbeidet som ligger bak et strikkeplagg, synes jeg det er viktigere at plaggene blir brukt enn at de blir liggende rene og pene i en skuff.

 

Trude

Foto: Pål Melhus Rognstad

Foto: Pål Melhus Rognstad

Jeg begynte så smått å strikke da jeg var i mammapermisjon med mitt første barn, men det var først da jeg gikk gravid for andre gang at strikkeinteressen tok av for fullt. På toget til og fra jobb ble det ene bittelille plagget etter det andre til, og gleden var stor da den nye babyen kunne reise hjem fra sykehuset i «mammalaget» hentesett. Med en liten sovebaby i hus ble det mye tid til å strikke, og ulike teknikker, garnkvaliteter og plagg ble testet ut. Sosialt ble det også på sitt vis, for på Instagram var det mange å drøfte strikkeplagg, passform og garn med!

De morsomste strikkeprosjektene for meg på denne tiden var de som enten var raske å strikke, eller de som så vanskeligere ut å lage enn de egentlig var. Etter hvert ble ønsket om å lage unike plagg større, og jeg begynte så smått å eksperimentere med egne oppskrifter på barnestrikk. Viktige prioriteringer i denne prosessen har vært at plaggene skal være morsomme å lage, enten fordi man lærer nye teknikker, at plagget er kjappstrikket, eller har detaljer som skiller seg ut.

 

Siri

Foto: Kjetil Nordø

Foto: Kjetil Nordø

Jeg har alltid vært heldig å få hjemmestrikkede ullstrømper fra min bestemor – og jeg har alltid beundret hvordan hun kunne trylle frem sokker, til så stor glede for andre. Som barn drømte jeg, som kanskje mange andre små jenter, om å designe klær. Det ble imidlertid en helt annen vei inn i akademia, og det var først da jeg ventet mitt andre barn at både lysten og behovet for strikkede baby- og barneplagg meldte seg. Jeg kunne da overhodet ikke strikke og kjøpte en «lær å strikke»-bok og brukte videoer på Youtube når jeg stod fast. Jeg ble raskt svært så ivrig med strikkepinnene og enda mer ivrig på å kjøpe garn. Som Frida og Trude oppdaget jeg Instagram og en hærskare av andre strikkenerder. Etter hvert ble det til at strikkeoppskriften ble lagt bort og jeg strikket heller det plagget jeg så for meg. Jeg lagde et par oppskrifter også, litt overrasket at mange likte dem, noe som lokket frem tanker på å starte mer aktivt med strikk og design. Jeg kontaktet derfor de to som jeg beundret mest på den store strikkeklubben på Instagram – designdrømmen var like sterk hos dem, og paelas var en realitet få uker senere.

Nå både syr og strikker jeg en stor del av klærne barna bruker. Inspirasjonen kommer fra ulike steder. Moderne motemagasiner, gammel tradisjonsstrikk, en strikketeknikk som jeg bare ”må” bruke, et nøste … og jeg inspireres av Trude og Frida!


Vi i paelas utveksler ideer og sender hverandre en drøss med bilder mens strikkingen pågår. Når vi treffes, skisses nye plagg – og vi drar alltid hjem med masse ny inspirasjon. En fantastisk jobb!

paelas-strikk er nå å finne rundt om i både inn og utland. Hittil i år har nærmere 5000 kjøpt mønster på vår kjappstrikka drakt – noe vi synes er stor stas. Vi er stolte for at vi får gi ut strikkebok sammen med Gyldendal, og boken er laget i paelas– og Instagram-ånd, der fokus på foto og inspirasjon er sterkt fremtredende.

Vi håper våre strikkevenner vil dra frem boken gang på gang.

God strikking alle sammen!

 

Skjermbilde 2015-08-12 kl. 10.54.50

Foto: paelas

 

6 Responses to “Ny strikkebok: Barnestrikk fra paelas”

 1. Robyn cleaver

  Hi, I live in Australia and would like to purchase your knitting book. is it available in English please?

  Thank you,
  Robyn

  Svar
  • Ann Kristin Naas Gjerde

   Hi! You can order the book at Bokkilden.no or Haugenbok.no.
   Ann Kristin

   Svar
 2. Alona

  Hello,
  Can I buy «Barnestrikk fra paelas» book if I live outside Norway?
  If I can not, will all the patterns from your book be available on your site?
  Thank you,
  Alona

  Svar
  • Ann Kristin Naas Gjerde

   Hi! You can order the book at Bokkilden.no or Haugenbok.no.
   Ann Kristin

   Svar
 3. Gro Narevik

  Hei. Bestilte oppskriften på kjappstrikket drakt og betalte for den 16/7, men har enda ikke mottatt den. Håper dere kan sende den snarest. Vennlig hilsen Gro Narevik.

  Svar
  • Ida Meland

   Hei!

   Denne henvendelsen var nok ment å gå til Paelas direkte?
   Du kan sende en mail til paelasknits att gmail dot com, så hjelper de deg nok.

   Svar

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Abonner på denne feeden via RSS