inspirasjon fra Gyldendal forlag

Gratis oppskrift: Påskestrikk

Foto: Ann Kristin Nås Gjerde

Foto: Ann Kristin Nås Gjerde

Påsken nærmer seg. Hva med å lage påsketøfler til deg selv eller barna med tilhørende lue? Modellene er strikket som rette firkanter i rillestrikk og kan tilpasses alle størrelser.

Påsketøfler til store og små etter egne mål

tofler

 

GARN: Smart fra Sandnesgarn: 100 g gul nr. 2206, 50 g hvit, 50 g oransje nr. 2708 rekker til et par tøfler i voksen størrelse og et par i barnestørrelse.

PINNER: Rette pinner eller rundpinne 60 cm nr. 3 ½

STRIKKEFASTHET: 19 m = 10 cm (lett strukket)

FARGEREKKEFØLGE 1: To pinner av hver av fargene gult, hvitt, oransje, gult, oransje, seks pinner gult, to pinner oransje, gjenta fra *.

 

Tøfler til voksen

Start med å ta et mål av fotens omkrets. Hold målebåndet som en ring fra bakerst på hælen, rundt tærne og tilbake til utgangspunktet igjen. (Modellfoten målte 56 cm.) Mål også avstanden fra ankelkulen og ned til midt under foten. (På modellen: 11,5 cm).

Til modellen ble det lagt opp 106 masker med gult. Strikk rettstrikk/riller etter fargerekkefølge 1 til arbeidet er like langt som målet fra ankelkulen.

Brett arbeidet dobbelt med retten ut og langsidene mot hverandre. Fell av ved å strikke sidene sammen slik: Hold pinnene (eller endene av pinnen om du bruker rundpinne) samlet i venstre hånd så de ligger inntil hverandre. Ta en tredje pinne og stikk den gjennom en maske fra hver av pinnene samtidig. Trekk tråden gjennom. Fell av ved å stikke pinnen inn i den første av de to maskene du strikket og løfte den over den andre masken (som ved vanlig avfelling). Fortsett ved å strikke en ny maske gjennom en maske fra hver av pinnene, og deretter felle den av, til alle maskene er felt. Klipp av tråden, men la det henge igjen en ende til å sy sammen kortsidene med.

Sy sammen kortsidene og fest alle tråder.

Tvinn eller hekle en ca. 90 cm lang snor Tre den gjennom maskene i tøffelens overkant.

 

Tøfler til barn

Ta mål som forklart for tøfler til voksen. Modellfoten målte 37 cm og ankelhøyden var 7,5 cm. Det ble lagt opp 70 masker. Strikk tøffelen som for voksen modell, men etter fargerekkefølge 2.

FARGEREKKEFØLGE 2: To pinner av hver av fargene gult, hvitt, oransje, gult, oransje, seks pinner hvitt, to pinner oransje, gjenta fra *.

Tre i en strikk øverst. Lag en pompong og sy den fast foran på tøflene.

 

Påskelue til store og små

Foto: Ann Kristin Nås Gjerde

Foto: Ann Kristin Nås Gjerde

 

Lua er strikket som et rett stykke i rettstrikk/riller.

HODEVIDDE: 52 (54) 56 cm
LUAS HØYDE: 28 cm
GARN: Smart fra Sandnesgarn, 50 g gul nr. 2206, 50 g hvit, 50 g oransje nr. 2708.
PINNER: Rette pinner eller rundpinne 60 cm nr. 3 ½
STRIKKEFASTHET: 22 m = 10 cm

Fargerekkefølge 2
Legg opp 114 (118) 122 m og strikk striper etter fargerekkefølge 2 til arbeidet måler 28 cm eller har ønsket høyde. Klipp av trådene, men la det henge igjen en ende til å tre gjennom maskene med. Sy sammen kortsidene. Trekk sammen lua øverst. Lag en pompong og sy den fast i toppen.

 

Design/oppskrift: Synnøve Smedal

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Abonner på denne feeden via RSS