inspirasjon fra Gyldendal forlag

Intro til Gyldendals strikkeskole

Foto: Ann Sissel Holthe / Fatmonkey.no

Foto: Ann Sissel Holthe / Fatmonkey.no

STRIKKEPINNER OG ANDRE HJELPEMIDLER
Lange pinner bruker vi når vi skal strikke rette stykker, for eksempel skjerf og for- og bakstykker på gensere eller andre store plagg.
Rundpinner brukes når vi skal strikke rundt. Det har også blitt veldig vanlig å bruke rundpinnen til å strikke frem og tilbake med, f.eks. til babytepper, sjal og andre ting som har store flater, der langpinnene blir for korte.
Strømpepinner eller settpinner (5 pinner) brukes når vi skal strikke rundt med liten omkrets, for eksempel vrangborder, votter, sokker og ermer.

Alle pinnene er å få kjøpt i forskjellige tykkelser og lengder. Pinnenes tykkelse i mm er angitt på pinnene eller utenpå emballasjen, målet angir pinnenes diameter.

Maskeholderen kan være en lang sikkerhetsnål eller en bøyd strikkepinne. Den skal holde på et antall masker mens vi strikker videre på de øvrige maskene, og brukes for eksempel ved strikking av fletter, i halsringninger og ved strikking av lommer.

Pinnemåleren har en rekke hull. Ved å stikke pinnene inn i hullene kan vi avlese hver enkelt pinnes tykkelse. Pinnemåleren har i tillegg til dette en centimeterangivelse som kan brukes til måling av strikkefasthet.

 

GARNET VI STRIKKER MED
Mens strikkegarn tidligere ble produsert av ull eller bomull, har vi nå fått en lang rekke kvaliteter å velge mellom. Disse kvalitetene har ofte spesielle egenskaper som det er vel verdt å merke seg, hvis det ferdige
plagget skal få de egenskaper vi ønsker det skal ha. Til babyplagg vil det for eksempel lønne seg å strikke med garn som kan tåle maskinvask.

Bomull: Plagg av bomull er slitesterke. På grunn av fibrenes form blir bomullsvarer lett skitne, men til gjengjeld kan de vaskes ved ganske høye temperaturer. Bomullsplagg har meget gode egenskaper når det gjelder å ta opp fuktighet, og tillater at fordampet svette slipper gjennom plagget. Bomull er ikke så elastisk som ull, og plaggene vil lett miste fasongen hvis de blir strikket for løst eller med for grove pinner.

Ull: Plagg av ull er elastiske. De er slitesterke og varme. Ullplagg har stor evne til å oppta fuktighet uten at plagget kjennes fuktig og klamt. Dette har stor betydning for plagg beregnet til sportsbruk. Ullfibrenes form gjør at smuss ikke så lett fester seg på overflaten, og smuss som har festet seg, er lett å vaske bort. Dette gjør at ullplagg blir rene selv ved finvask.

Kunstfibrer: Følg vaskeanvisningen på banderolen! Vær forsiktig med tørketrommel og strykejern!

 

Banderolen/båndomslaget:
Opplysninger om garnkvalitet og bruks- og vaskeanvisninger finner vi på banderolen, den papirhylsen som ligger rundt garnet når vi kjøper det. Etter bestemmelsene for varemerking skal alle opplysninger
vi har bruk for, finnes på banderolen. På noen banderoler er opplysningene trykt på innsiden av hylsen.

I tillegg til garnets navn og navnet på spinneriet eller fabrikken som har produsert garnet, er garnets vekt oppgitt. Kondisjonert vekt angir garnbuntens vekt inklusive den naturlige fuktigheten i garnet. Ofte
er også garnets lengde tatt med på banderolen, oppgitt i antall meter.

Er garnet av ren ull, blir dette angitt ved det internasjonale tegnet for ren ny ull og teksten «Ren ny ull» eller tilsvarende tekst på et annet språk hvis garnet ikke er av norsk opprinnelse.

Består derimot garnet av flere typer fibrer, eller bare av kunstfibrer, blir dette angitt med den prosentvise andelen av hver fibertype.

Pinnetykkelse og strikkefasthet er av stor betydning når vi skal følge en oppskrift. På banderolen er det derfor angitt hvilken pinnetykkelse garnet passer for, og hvilken strikkefasthet som gir best resultat.

 

VASKETIPS
Vask og stell av strikkede arbeider
Følg oppgitt vaskeanvisning på garnbanderolen.

Merk deg følgende:
• Strikkede arbeider bør vaskes på vrangen.
• Et flerfarget arbeid må ikke bløtlegges.
• Bruk oppgitt vasketemperatur, og ikke overdoser vaskemiddelet.
• Bruk ikke vaskemidler som inneholder blekemidler, med mindre det er arbeider i ren, hvit bomull.
• Etter vask må arbeidet ikke ligge i maskinen, men umiddelbart legges til tørk.
• Arbeidet skal legges i fasong og tørkes flatt, ikke i sollys eller sterk varme.Fjern fremhevet bilde
• Oppbevar strikkede plagg liggende.

 

Garnet må passe til pinnenummeret
En gammel regel sier at garn og pinner skal ha samme tykkelse. Stikk en strikkepinne gjennom et stivt papir. Tre garnet gjennom hullet. Fyller garnet hullet helt, passer garn og pinner til hverandre. Men dette er ingen regel som må følges slavisk. Ofte kan vi få en fin effekt ved å strikke med atskillig tykkere pinner enn prøven skulle tilsi.

 

Ord og uttrykk
m = maske eller masker
p = pinne eller pinner
omg = omgang, eller omganger når det strikkes rundt
r = rett maske eller rette masker
vr = vrang maske eller vrange masker
vr.m = vrangmaske
ggr = gang(er)
fg. = farge
str. = størrelse(r)
vridd = betyr at en maske skal strikkes gjennom bakerste ledd av masken, det vil si gjennom den masketråden som er bakom venstre pinne
løs av = masken på venstre pinne skal løftes over til høyre pinne uten å strikkes
løs av r = ta masken av som om den skulle strikkes vanlig rett
løs av vr = ta masken av som om den skulle strikkes vanlig vrangt, det vil si høyre pinne stikkes inn i masken fra høyre mot venstre
sm = sammen
2 r sm = 2 masker skal strikkes rett sammen til 1 maske
2 vr sm = 2 masker skal strikkes vrangt sammen til 1 maske
2 vridd r sm = 2 masker skal strikkes vridd sammen til 1 maske
glattstrikk = rett på retten, vrangt på vrangen
rettstrikk = rett på både retten og vrangen av arbeidet
rillestrikk = når du strikker frem og tilbake, betyr det: rett på alle pinner. På rundpinne må du strikke annenhver omgang rett eller vrangt. Begge sider av arbeidet blir da «rillete».
vr.bordstrikk = vrangbordstrikk med vekselvis rette og vrange masker, f.eks. 2 rette, 2 vrange
kast = legg tråden over høyre pinne
gjenta fra * til * = den forklaringen som kommer etter første gang, skal gjentas så mange ganger som oppgitt, i tillegg til første gang den strikkes

Tall med punktum bak leses som første, andre osv. Det vil si at 1. maske betyr første maske, ikke 1 maske.

 

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Abonner på denne feeden via RSS