inspirasjon fra Gyldendal forlag

Sytreff hos Gyldendal

Foto: Kristin Morseth

Foto: Kristin Morseth

I helgen ble Oslo Bokfestival arrangert, der i blant sykurs. Flere tok turen til Gyldendalhuset denne lørdagen, med symaskiner og plagg de ville sy om. De fikk god hjelp av Jenny Skavlan og bloggerne Heilt spesiell og Jubel.

Vi tok en prat med de tre.

 

JENNY skavlan, aktuell med oppfølgeren til Sy om (Aschehoug 2012):

Skavlan

JENNY SKAVLAN                                           Foto: Ann Kristin Nås Gjerde


Hva fikk deg til å begynne å sy?

– Jeg har en mor som er kostymedesigner, så jeg har sydd så lenge jeg kan huske, fra jeg var veldig liten. I barndommen var jeg så liten og tynn at jeg måtte sy inn klærne mine så de skulle passe. I tillegg hadde jeg mange fantasiplagg i hodet, plagg som ikke fantes. Da måtte jeg lage dem selv.

Hvor finner du inspirasjon? 

– Jeg finner inspirasjon fra veldig mye: fra catwalken, blader, Stella McCartney, unike plagg som koster flere tusen som man kan sy så mye rimeligere. Hvorfor betale når man kan sy selv?

Hva vil du anbefale en nybegynner å starte med?

– Da vil jeg anbefale å bruke litt tykt stoff, det er enklere å jobbe med, og eventuelle feil vises ikke så godt som når man bruker tynnere stoff… Et skjørt er fint å starte med! Og kjoler, sy gjerne om en a-formet kjole, de er enkle å forme og sy inn.

Processed with VSCOcam

Foto: Ida Meland

 

 

bilde

KRISTIN THORSNES OG ANE SUND.                    Foto: Ann Kristin Nås Gjerde

Kristin Thorsnes og Ane Sund, også kjent som bloggerne Heilt Spesiell og Jubel, stilte opp med både overlockmaskin* og coverstitchmaskin**, samt de fine plaggene som er avbildet i boken Heilt Spesiell og Jubel. Sy glade klær til glade barn. Boken lanseres ca. 25. september.

Vi stilte dem noen kjappe spørsmål i anledning den kommende boken. 

Opplevde dere noe uventet under bokprosessen, noe dere ikke hadde forutsett?

– Hele prosessen med å skrive bok har vært nytt, og jeg kunne ikke på forhånd forutse hvordan det ville bli, sier Ane. Jeg trodde ikke at det ville bli så mange runder på var mønsterark og korrektur på disse, da vi hadde satt bort denne jobben. Det ble mange timer på fargekoordinering og nummerering, men det ble et supert resultat til slutt! Helt klart verdt sene kvelder der jeg med gråten i halsen kunne konstatere at etter 5 timers jobbing fant jeg en feil som gjorde at jeg måtte begynne helt fra starten igjen!

– Jeg trodde ikke det skulle være mye jobb, svarer Kristin. Samtidig ble jeg positivt overrasket over resultatet – boken ble mye finere enn forventet, så det er tydelig at Gyldendal jobber med profesjonelle folk. Det var også uventet – men fint – at vi fikk være med på hele prosessen, og til og med være med på å bestemme format, innbinding og papir.

Hva har vært det verste med å jobbe med boken?

– Det verste har vært å få tid til alt prosjektet krevde, midt i travel hverdag med jobb og barn.

– Helt klart alle korrekturrundene, ler Kristin. Den største frykten er at det skal være noen feil i oppskriftene eller på mønsterarket …

Hvilke tre ord oppsummerer jobben med boken deres?

– Travelt, gøy og spennende. Og veldig lærerikt, svarer de begge.

Hvor finner dere inspirasjon?

Forfatterne er samstemte: – Vi finner inspirasjon på nettet, i nettbutikker, hos andre sybloggere, i klesbutikker og på mennesker rundt oss.

– Inspirasjon til fargekombinasjoner kan jeg finne hvor som helst! Mine to barn er også min største inspirasjon til å sy nettopp barneklær, legger Ane til.

Hva er deres beste nybegynnertips?

­Kristin trekker frem enkle plagg i stumme stoffer til å begynne med, forklekjoler og Emil-skjorter er fine prosjekter å starte med. Så kan du eksperimentere med elastiske stoffer etterhvert. Det beste er bare å begynne!

Ane anbefaler oss til å tørre å prøve, til å sette i gang! Den beste læreren du har er deg selv, du vil bare bli flinkere og flinkere. 


* En overlock kaster over, syr sammen og skjærer stoffet i en og samme prosess.

** En coverstitch er fin å bruke når du skal legge opp eller sy pyntesømmer i elastiske stoffer.  Hvis du kobler til et kantebåndsapparat, kan du også sy fast nettopp kantebånd.

 

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Abonner på denne feeden via RSS