inspirasjon fra Gyldendal forlag

Høstkranser

Foto: Kamilla Weiglin

Røsslyngkrans. Foto: Kamilla Weiglin

Dagene blir kortere, og hverdagens rutiner erstatter ferietidens fredelige idyll. Når vi haster inn i den nye årstiden, er det godt å se at landskapet sakte endres. Høstluften er frisk og fuktig, de lange, lune sommerkveldene er ugjenkallelig over, og de skarpe, klare fargene blir dype og mettet, matte og duse.

Første steg er å høste, hamstre og samle for oppbevaring i kjellerboden, så vi senere kan ta fram materialer til familieverksted eller jentekveld. Høst er tid for å samle materialer til lun innekos, vi kjenner en trang til å bevare naturen og bringe den inn i huset. Vi smører niste ved frokostbordet, pakker sekk med termos og varmt tøy, for familien skal ut på tur. Vi plukker epler, rognebær, nyper, kongler, kvister, lyng og mose samt strå og blader i alle tenkelige fasonger og høstfarger. Når materialene er vel i hus, er det enkelt å sette i gang med små og store kranser som inneaktivitet for hele familien rundt kjøkkenbordet.
 

Røsslyngkrans. Foto: Kamilla Weiglin

Røsslyngkrans. Foto: Kamilla Weiglin


 

Røsslyngkrans med høstasters

Røsslyng er den mest tilgjengelige planten om høsten både i fjellhagen og på kjøpesenteret. Rimelig og vakker til dekorasjoner. Lakkerer du arbeidet med transparent spraylakk før du henger det opp, slipper du mye dryss.

Materialer: En halmkrans, en stor bunt røsslyng eller 2 potter kjøpt lyng, tynn ståltråd, noen høstarters til pynt

Dette trenger du: Rosesaks, avbitertang

Slik gjør du: Klipp ca. 20 cm lange lyngkvister. Legg en kvist lyng på kransen, og vikle tynn ståltråd rundt. Legg deretter neste lyngkvist på den første med stilkene i samme retning. Fortsett til halmen er dekket på forsiden og hele veien rundt. Løft til slutt opp den grønne delen du startet med, og gjem stilkendene under den før du vikler en siste omgang med ståltråd rundt lyng og krans. Lag gjerne en løkke i enden av ståltråden til oppheng. For å fremheve fargen kan du pynte med blå høstasters ved å stikke blomstene inn under ståltråden som fester lyngen til kransen.

Variasjon: Du kan benytte alt av busker og blomster som egner seg for tørking, så prøv deg fram. Det lønner seg å binde kransen ferdig før du tørker det organiske materialet. Om kransen drysser, kan du bruke en transparent spraylakk for å fiksere og forlenge kransens levetid. Blader er lett tilgjengelig over alt, så hvorfor ikke lage en løvkrans i samme slengen:
 

Foto: Kamilla Weiglin

Foto: Kamilla Weiglin

 

Tekst og bilder fra boken Kranser. Kule. Kreative. Klassiske  av Signe Elise Hultgren og Kamilla Weiglin (foto).

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert.

Abonner på denne feeden via RSS